
Hva koster ølsettene om man kopierer oppskriften – og kjøper malt og humle i løsvekt?


Vi sjekket prisene på råvarer til to av våre mest populære ølrett hos de tre store nettbutikkene.
Mange som har brygget en stund kjøper malt i 25 kg sekker og kverner selv. Noen gjenbruker praktisk talt all gjæren de trenger – og noen planlegger bryggene sine slik at det blir minimalt med humlesvinn. Det er ingen tvil om at man kan spare endel penger om man klarer å utnytte råvarene på denne måten. Det gir også størst frihet til å komponere egne oppskrifter.
Men hva om man ikke har maltkvern og magnetrører – eller rett og slett ikke gidder å planlegge flere batcher fram i tid?
For 10 år siden var det vanligste å oppsøke nærmeste bryggesjappe (det var faktisk flere av dem den gangen) med oppskriften notert på en lapp. Så pakket butikkmedarbeideren ferdig kvernet malt i en pose, du valgte deg ut humlen og gjæren du trengte – og så reiste du fornøyd hjem til en dag i bryggeriet. Det finnes heldigvis noen slike butikker fremdeles, selv om du antagelig må betale ekstra for kverningen.
Om man bor et stykke fra nærmeste by blir det likevel til at man må handle på nett fra hovedlageret til kjedene. De tre største aktørene har velfungerende nettbutikker med godt utvalg. Vi gjorde en liten pristest for å se hva våre mest populære sett koster om man kjøper alle råvarene hver for seg.
Vi ble litt overrasket over at to av butikkene faktisk ikke lenger selger malt i 100-grams mengder på nett. Da vil selvsagt komplekse oppskrifter med mye spesialmalt bli uforholdsmessig dyre siden man må kjøpe én kilo. Oppskriftene i eksemplene nedenfor er i den enkle enden av skalaen. Noen av settene våre består faktisk av 6-8 ulike maltsorter. Prisene er for kvernet malt.
Det vil kunne lønne seg å disponere humle annerledes enn i oppskriftene. Ofte kan aromahumler også brukes som bitterhumler – og man kan på den måten spare en pakke eller to i et humlerikt øl.

Vi ser at jo flere malt- og humletyper det er i oppskriften, jo dyrere er det å kjøpe råvarene i løsvekt – og det er neppe overraskende. Brewshop, som fremdeles selger malt i 100-grams porsjoner på nett, kommer best ut. De hadde også tilbud på noen av humletypene. Ølbrygging hadde ikke humlen Strata, så vi byttet den ut med El Dorado. Det var kun Bryggselv som hadde de samme maltmerkene vi bruker, i de andre butikkene valgte vi billigste alternativ.
KONKLUSJON: Det er fullt mulig å komme under prisen for ølsett om man kjøper inn stort, kverner selv og gjenbruker gjær. Nest beste alternativ er å oppsøke en fysisk butikk eller en nettbutikk som selger malt i 100 grams porsjoner. Planlegg humlebruken slik at du sitter igjen med minst mulig rester. Men som regel er det enklest og mest økonomisk å kjøpe ferdige sett, særlig for komplekse øl.
Sammenligningen er gjort 5. januar 2023.