Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Handlekurv 0

Hvor mye gjær trenger jeg?

Mange bryggeprogrammer beregner dette for deg, men det kan være greit med en lett tilgjengelig referanse i bryggeriet. Bildene nedenfor er lenker til høyoppløste A4-format, som kan printes ut og evt. lamineres.

Tørrgjær 

Gjær er dyrt, og noen leverandører er litt for påholdne med mengden de sender med i settene sine.  Hvis det bare følger med én pakke, er det nesten alltid for lite. Særlig hvis det er én 10 grams pakke fra f.eks. Mangrove Jack. Vi bruker stort sett bare gjær fra kvalitetsleverandørene Lallemand og Fermentis. 

Nedenfor har vi laget en oversikt over mye gjær som kreves ved ulike vørterstyrker. Om du rehydrer gjæren i vann eller strør den over vørteren har mindre (ingen) betydning, men produsentene anbefaler at gjær som pitches i svært sterke vørtere rehydreres i vann først. 

Husk også at lagerøl som gjæres på 8-10 grader trenger mye mer gjær enn det som er angitt i diagrammet. Stoffskiftet til gjæren går svært sakte på lave temperaturer, og du bør faktisk doble mengden ved 8-10 grader sammenlignet med 12-13 grader.

Gjærstarter 

For startere er ikke gjærmengden så viktig. Her er det størrelsen på starteren som bestemmer mengden du sitter igjen med. Som utgangspunkt er det veldig greit å bruke én pakke ferskgjær, én pakke tørrgjær eller ca. 0,2 – 0,3 dl noenlunde fersk slurry. Store startere på 4-5 liter kan gjerne få litt mer å tygge på. 

Beregningene nedenfor er basert på 100 g DME/spraymalt per liter vann. Du kan fint lage en litt sterkere vørter for å spare volum, men jeg ville ikke gått over 1.060 i sukkertetthet. Tester viser at det går på gjærhelsen løs om vørteren er for konsentrert. 

Alle gjærstartere kjøres i romtemperatur, også de som lages på lagergjær. Du er ikke ute en ren smak på startervørteren – men en god mengde sunn gjær, produsert innenfor en akseptabel tidsramme. Som vørter kan du bruke DME/spraymalt, vørterøl eller vørter fra en tidligere batch. Les mer om startere her.


Eldre innlegg