Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Handlekurv 0

Holmens Utepils – Fra testøl til braksuksess på Polet

Historen om vårt suksessøl Holmens Utepils er nesten for god til å være sann. Opprinnelig ble det brygget som en referanseøl i en sammenligningstest mellom allgrain og ekstrakt.

Oppskriften er svært enkel: Kun 97 % pilsmalt og 3 % syremalt. Magnum bitterhumle og litt Mittelfrüh aromahumle. IBU ligger rundt 27. Pluss den tyske lagergjæren W830. Vannprofilen er basert på Oslo-vann med 2:1 ratio mellom klorid og sulfat.

Alle i husstanden var enig om at resultatet ble vellykket – og ølet ble sendt inn til NM i klassen for lys lager. Og jammen ble den både klassevinner og totalvinner. Bryggeren ble Årets hjemmebrygger 2019, og fikk flere premier med på kjøpet. Bl.a. fikk Holmens Julebokk gull i klassefinalen for mørk lager – og bronse i superfinalen.

Her bodde pilsen gjennom den første fasen av Korona-epidimien.

Årets hjemmebrygger blir belønnet med en fantastisk premie, nemlig at vinnerølet blir brygget i stor skala. Nøgne Ø har brygget vinnerølet i 10 år, og i februar 2020 var det min tur. Bryggedagen var utrolig interessant og lærerik, og de drevne bryggerne i Grimstad fikk trygt overført 5000 liter til en stor glykolkjølet gjæringstank.

Så Korona-stengte landet, og NØ måtte permittere staben. Ølet ble stående på tanken. Og det ble stående lenge. Jeg ble så smått redd for at skulle ta skade, men heldigvis kom omsider meldingen om at tappingen var i gang. Ølet hadde gjæret godt ut – og det ble tatt en beslutning om at det skulle distribueres gjennom Vinmonopolet. Styrken endte på 5,2 % – helt perfekt for en lys pilsner. Dette var i mai. Dessverre rakk man ikke juni-slippet, så lanseringen ble utsatt til juli.

Heldigvis fikk VG med seg ølet i sin store sommerøltest – og resten er som et eventyr. Sekser på terningen, høyeste poengsum og masse godord fra testerne i Ølakademiet. Interessen eksploderte og holdt seg gjennom sommeren.

På lanseringsdagen gikk bestillingsidene til Vinmonopolet nesten i knestående, og om man nølte med å bestille kom det opp en utsolgt-melding. Faktisk var det mange pol-utsalg som sov i timen, og ikke rakk å ta den inn. Det gjaldt bl.a. mitt eget pol her på Ski. NØ klarte å skrape sammen noen ekstra kasser som ble lagt ut noen dager senere, og det hjalp litt på situasjonen. Fikk melding fra Tom Young hos NØ om at Holmens Utepils var det NØ-ølet som forsvant raskest fra hyllene noensinne. Ikke så verst for en enkel pilsner fra Holmentoppen.

Mye godord om Nøgne Ø sin versjon av Utepilsen.


Eldre innlegg Nyere innlegg