Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Handlekurv 0

Fatkarbonering – overtrykk og tabelltrykk

Hjemmebryggere som nettopp har kjøpt fatanlegg lurer på mangt og meget. Jeg har laget en liten visualisering som viser de ulike nivåene – og forskjellen på tabell- og hurtigkarbonering.

Det enkleste er å sette fatet på tabelltrykk. Det finnes mange tabeller på nett. Da kan det stå på samme trykk til det blir tomt. Ølet som tappes erstattes med gass som holder et trykk som er i balanse med det som allerede er i fatet – og karboneringen vil holde seg stabil til siste glass. Et lavere serveringstrykk gir daffere øl etterhvert, og bør derfor unngås.

Hurtigkarbonering og tabell kan fint kombineres. Om man f.eks. lar fatet stå med 3 bar i 12 timer er det bare redusere til tabelltrykk og la det stå noen dager til. Husk å slippe ut overtrykket ved å dra i ventilen før du senker til tabelltrykk.

Denne oversikten gjelder bare for kjøleskapstemperatur. Varmere omgivelser krever mer trykk, siden væske tar opp gass dårligere ved høyere temperaturer.


Eldre innlegg Nyere innlegg