
Om man ser på aromaegenskapene til ulike Weyermann pilsmalt, er det ett som skiller seg ut. Det italienske pilsnermaltet Eraclea har mye bredere smaksbilde enn maltene som dyrkes nord for Alpene.
Det tørre kystklimaet innerst i Adriaterhavet ved Venezia gir mer av alle smaker. I følge Weyermann gir det også meget godt utbytte, det har høy enzymstyrke – og glimrende skumegenskaper. Jeg har testet det i noen batcher, og er så langt meget godt fornøyd med sluttresultatet. Nedenfor finner du en av oppskriftene.
MIDDELHAVSPILS
En av mine desiderte favoritter blant kontinentale pilsnere er Peroni Nastro Azzurro. Den norske butikkvarianten er dessverre vannet ut, men originalen på 5,1 % har har en helt spesiell smak som har vært vanskelig å kopiere. Da jeg kom over Eraclea-maltet fikk jeg et Eureka-øyeblikk. Her var den manglende ingrediensen!
Originalen har også en spesiell mais som bare dyrkes på sletten nedenfor Bergamo. Den får vi ikke tak i, så her må vi klare oss med standard flaket mais. Humle er Magnum og Saaz – og som gjær bruker vi trofaste Lallemand Diamond. Dette ølet har blitt meget godt mottatt, og er perfekt til pizza, pasta og lett fingermat.
Oppskrift:
(25 liter etter kok og 75 % effektivitet)
23 IBU/6 EBC
OG: 1.048 FG: 1.010
Weyermann Eraclea pilsmalt: 4000 g
Flaket mais: 750 g
Chitmalt: 200 g
Syremalt: 150 g
Magnum: 12 g @ 60 min
Saaz: 25 g @ 15 min
Gjær: Lallemand Diamond, Fermentis W-34/70, WLP940 eller WLP830
18 døgn på 11-12 grader + 3 døgn på 15-16 grader.
Karbonering: 2,7 vol eller ca 7 g/l sukker

Nesten ferdig med lageringperioden. Ikke helt krystallklart, men smaken er allerede nydelig – og meget nær Peroni Nastro Azzurro. Nå også som ølsett i nettbutikken.