Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Handlekurv 0

Er dette verdens beste lyse lagerøl?

To av mine absolutte favorittøl er bayerske: Bayer (eller Dunkel – betyr mørk) og den gyldne slekningen Helles (betyr lys). Begge disse er utfordrende å brygge.

Bayeren kan fort bli litt søt og kvalm om man ikke bruker riktige malt. Og Hellesen er enda mer vrien. Den skal ha en tydelig maltpreg, til tross for at det er et lyst øl. Jeg har tidligere perfeksjonert Bayeren, men Helles har vært en nøtt i mange år. Har liksom aldri fått til det rike, deilige ølet som jeg har fått servert i München. Men endelig har jeg knekt koden. Det var ikke verre enn å bytte basismalt. 

Maltet er hemmeligheten

Vanlig pilsnermalt og litt munich er gjerne hovedingrediensene i mange oppskrifter. Det vil absolutt gi godt øl, men Helles blir det ikke. Tyske bryggerier har selvsagt noen prosess-hemmeligheter som vi aldri får innblikk i, og som uansett kanskje ville være vanskelige å kopiere.

Løsningen ble å bytte ut det vanlige pilsnermaltet med Weyermann Barke pilsmalt. I kombinasjon med litt vienna, victory og syremalt skaper det en perfekt base for et lett gyldent, supersmud øl med tydelig maltpreg. Viennaen kan godt byttes med lys münich. Moderat bitterhet, rundt 20 IBU og tysk edelhumle til aroma. Gjæres med en god lagergjær, som WLP830 eller WLP833. Evt. W-34/70 om du foretrekker tørrgjær.

Naturlig karbonering på fat

Et lite tips til slutt: Det går veldig bra å karbonere naturlig på fat. Om du har et oppsett der fatene står stille, f.eks. i en en kegerator eller keezer, trenger du slett ikke tenke at bunnfall er et problem. Tapp av de første 2 desiliterne, og så har du klart øl til det er tomt. Husk bare at du beregner sukkermengden etter volumet på fatet, ikke etter hvor mye øl fatet inneholder.

Metoden har noen klare fordeler: Det er superenkelt å få riktig karboneringsnivå, og du får massevis av små bobler som stiger fra bunnen. At man sparer litt CO2 er en bonus.

Selvsagt kan du kjøpe dette ølet som sett i nettbutikken. Velg om du vil ha med gjær og etiketter. Vi tror neppe du blir skuffet.Bryggerens hemmelighet: Weyermann Barke pilsmalt.

Holmentoppens ”Helles Angels” får du selvsagt som ølsettNyere innlegg