Dobbelmesking: Lag sterkt øl i en liten brygger

Alle kompaktbryggere har en sweet spot mht. maltmengde der effektiviteten er på topp. 4 til 6 kg er som regel ideelt i en vanlig 30 liters kompaktbrygger.

Mer (eller mindre) malt vil senke utbyttet. Mange hjemmebryggere oppdager at sterke øl med 7-10 kg malt gir elendig utbytte.

Løsningen på problemet er enkel: Man deler rett og slett maltet i to porsjoner – og bruker vørteren fra første runde som bryggevann i runde to.

La oss si at dagens brygg er Holmens Julebokk, og at det brygges i en typisk 30 liters brygger med maltrør. Oppskriften/settet inneholder 8,1 kg malt. Selv om man får plass til alt maltet, vil effektiviteten kunne synke til 60 % utbytte om man prøver å meske i én omgang.

Del maltet i to like deler, og mesk porsjon 1 som vanlig. Bruk en vannmengde som passer til maltmengden (dvs. ca. 15 liter, men om mesken blir litt tynn spiller det ingen rolle. Ikke øk temperaturen til høyere enn steg 1 i oppskriften, dvs. 66 grader i dette tilfellet. Varm opp skyllevann til 66 grader, og skyll som vanlig til ca. 15-16 liter. NB! Ingen utmesk i denne omgang. Det vil ødelegge enzymene – og dem vil vi ha med videre til runde 2. Spesielt hvis runde 2 inneholder mye spesialmalt.

La meskerøret renne av seg – og fjern masken (det brukte maltet). Senk røret, tilsett maltporsjon 2, og mesk som vanlig. Temperaturen i vørteren skal fortsatt ligge på steg 1 i meskeprogrammet. Øk til trinn 2 etter én time – mesk ut og skyll som vanlig. Vørtermengden før kok for Julebokken pleier å ligge på ca. 24 – 25 liter. Kok opp, tilsett humle – og sikt mot 20 liter etter kok. Hele prosessen tar en drøy time ekstra, men det er det verdt.

Del maltet i to like deler, og bruk vørteren fra første meskerunde som meskevann i den andre omgangen.


Eldre innlegg Nyere innlegg