Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Handlekurv 0

Deilige knekkebrød

Hvorfor ikke bruke restene etter meskingen til å lage knekkebrød? Disse lages jevnlig her på Holmentoppen. Ikke bare er de gode, men også sunne!

Oppskriften er bare veiledende. Ingenting er hogget i stein, jeg pleier bare å bruke det jeg finner i skapet. Rugmel er ypperlig som bindemiddel fordi det er klinete, men alle typer sammalt mel vil fungere. Erstatt gjerne noen av ingrediensene med andre frø eller korn.

Oppskrift:

• 4 dl mask (altså brukt malt)

• 3 dl sammalt rug

• 2 dl havregryn

• 2 dl gresskarkjerner

• 1 dl solsikkefrø

• 1 dl linfrø

• 1 dl sesamfrø

• 1 ts salt

• 6 dl vann

Bland til en seig, tykk røre – og smør utover 2 eller 3 stekeplater med silikon slikkepott. Lag ruter før du steker med et pizzahjul

Bruk masken samme dag eller dagen etter brygging. Den blir fort sur om den blir stående lenge. Men det er selvsagt ikke noe problem å fryse ned i passe porsjoner. Rør sammen i en bolle, og la det svelle i 15 minutter. Smør utover stekeplater på bakeark med en silikon slikkepott. Det er en fordel om tykkelsen er mest mulig jevn.

Det er nok røre til 3 stekeplater. Da blir knekkebrødene ganske tynne. Jeg liker dem litt tykkere – og lager 2 brett – men det tar lenger tid å steke dem, selvsagt. Lag ruter med et pizzahjul.

Sett i varmluftsovn på 130 grader en time. Åpne døren på ovnen med jevne mellomrom for å slippe ut damp. De er neppe ferdige etter en time. Jeg senker temperaturen til 100 grader – og sjekker dem hver halvtime. Er de fremdeles myke etter 2 timer, kan du senke temperaturen enda mer – og la ovnsdøren stå på gløtt. Det er viktig å ikke svi dem så de får brentsmak.

Til slutt er det bare å brekke dem opp, og kjøle på en rist. De holder en evighet i kakeboks eller tilsvarende.


Eldre innlegg Nyere innlegg