California Common

Tidligere tenkte jeg alltid på dette ølet som en litt sørgelig erstatning for lyse lagere, men skal innrømme at det var en grov feilvurdering. Det står fjellstøtt på egne ben.  

Da europeiske bryggere etablerte seg i varme California, måtte de tenke nytt for å brygge lagerøl. I San Francisco gjæret de ølet i store åpne kar som ble nedkjølt av kald sjøluft fra Stillehavet. Ofte sto det tåke og damp rundt karene, og dermed oppsto navnet Steam beer. Ølet regnes som en hybrid – altså et lagerøl gjæret som en ale.

California Common (AKA ”Steamer” eller ”Steam beer”) er et misforstått og neglisjert øl her i Norge. Vanligvis kommer hjemmebryggere kun i kontakt med stilen når leverandører av kjipe ølsett legger ved gjær beregnet på Steamer i vanlige pils-sett. Denne praksisen startet for noen år siden da ølbryggere flest ikke hadde spesielt god temperaturkontroll – og produsentene tenkte at det var tryggest å forsyne settene med en hybridgjær som tåler romtemperatur. Resultatet blir selvsagt verken fugl eller fisk, men et lyst øl med esterpreg – og mye nærmere enn Kölsch enn California Common. 

En skikkelig California Common er et kobberfarget øl med tydelig ristet karamellpreg. Det humles alltid med Northern Brewer, og bør ligge mellom 30 og 45 IBU. Ganske frisk karbonering hører også med. ABV mellom 4 og 5,5 %. Gjæres med Steamer gjær – f.eks. MJ M54 eller WLP810. Man kan også fint bruke en tysk alegjær, som WLP029 og Lallemand Köln – eller rett og slett en lagergjær. Fermentis S-23 burde fungere bra, men den bør kanskje holdes ned mot 15 grader. 

Ølet passer godt til mat – og som tørstedrikk på varme sommerkvelder. 

Golden Gate California Common 

25 liter etter kok
IBU: ca 32
OG: 1.050
FG: 1.012
ABV: ca 5 %

Maris Otter: 2000 g  
Pilsmalt: 2100 g
Mørk Münich: 700 g
Caramunich II: 500 g
Chocolate Rye: 100 g

Northern Brewer @ 60 min: 25 g
Northern Brewer @ 10 min: 25 g
Northern Brewer @ flameout: 25 g

2 pakker MJ M54 tørrgjær
Gjæres på 18-20 grader i 14 døgn.
Karboneres med 2,8 vol eller sukker: 7-8 g/l


Eldre innlegg Nyere innlegg