Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Ølsettene du ikke finner noen andre steder.
Handlekurv 0

Bygg en motorisert maltkvern

Dette er jo ikke noe man trenger om man bare brygger 8 – 10 batcher i året, men for meg er det faktisk helt nødvendig å kunne drive maltmølla handsfree med en fast motor.

Sjekket litt rundt på diverse forum, og kom til at en viskermotor har tilstrekkelig moment, passe hastighet – og ikke minst en hyggelig pris. Dette trenger du:   

  • En vindusviskermotor. Kjøp gjerne en ny, ubrukt fra f.eks. Skruvat. VW Golf II er kurant.
    
  • En 12 V strømforsyning. Den bør levere endel strøm. Jeg valgte 20 A beregnet på LED, men 16 A vil sikkert fungere like bra. 12 V x 20 A = 240 W.
    
  • En bryter: Den kan godt sitte på nettspenningen, men om man flytter den til svakstrømsledningen, vil man kunne velge en DPDT-bryter. Den gjør at bryteren kan snu polariteten – og rotere valsene begge veier. En fordel om noe skulle sette seg fast. 
    
  • Et solid vinkeljern
    
  • En 6 mm skjøtemutter – den passer rett på viskermotoren. Biltema har denslags.
    
  • En fleksibel akslingskobling: Viste seg vanskelig å oppdrive i Norge, men eBay og Bangood har mange. 10 + 10 mm åpning passet best til mitt oppsett. 
    
  • Noen ledningsstumper og et støpsel
    
  • Et bord: Jeg kjøpte et trillebord på IKEA.
    
  • Noen skruer, muttere og skiver.
   
  • Og en maltmølle, selvsagt. Hadde en MonsterMill med 2 valser fra før.

Begynn med å borre hull i vinkeljernet og fest motoren på ”utsiden“ av vinkelen. Senter av akslingen bør treffe senter av akslingen på mølla best mulig. Du kan sikkert bruke noen av hullene, men de må nok borres opp i størrelse. Jeg måtte lage en liten fordypning i bordplaten for at motoren skulle treffe i riktig høyde. For at skjøtemutteren skal passe inn i en 10 mm fleksibel akslingskobling, må den files. Jeg anbefaler å bore gjennom akslingskoblingen – og skru den fast i både skjøtemutteren og drivakslingen på mølla. Bruk den typen som har et rødt plaststykke i midten. Se under. Monter delene sammen og sett dem på motoren.

Da er det på tide å plassere mølle og motor på bordet, og måle ut plasseringen. Kjør motoren og sjekk at akslingen er rett. Det fleksible leddet i koblingen vil akseptere noe avvik, men levetiden blir kortere om den må kompensere for hver eneste omdreining. Vær nøye før du sager ut åpningen under valsene og borrer hull til festeskruer.

Man bør bruke gjennomgående bolter med muttere på undersiden om bordet ikke tykt. Vinkeljernet må sitte godt fast! Monter mølla på bordet og skru fast akslingskoblingen.

Strømforsyningen kan du montere der det passer best. Under bordplaten er en mulighet – eller i hvert fall et sted den ikke er utsatt for støv fra kverningen. Plasser strømbryteren lett tilgjengelig – og koble ledningene riktig. En DPDT-bryter kobles slik. De to midterste polene skal til motoren.

Jeg laget et deksel i MDF og en perforert aluminiumsplate. Den beskytter motor og strømforsyning mot støv – og brukeren mot å komme borti strømterminalene ved et uhell.


Eldre innlegg Nyere innlegg