Artikler
Dip hopping
Kurt Haugen

Få bedre utbytte av aromatilsetningen – og unngå uønsket gresspreg i ølet. Ta ut ca 10 % av vørteren rett før du tilsetter bitterhumle. Stabiliser temperaturen under 80 grader. Et vannbad kan være en god idé. Tilsett hopstand-humlen og la blandingen stå en times tid. Pass på at temperaturen ikke passerer 80 grader. Tøm humlemiksen i gjæringskaret før den nedkjølte vørteren. For lagerøl kan det være lurt å kjøle ned ytterligere før gjæren tilsettes, siden blandingen gjør vørteren litt varmere enn vanlig. Denne metoden er utviklet av den japanske bryggerikjeden Kirin, men egner seg faktisk mye bedre i hjemmebrygg enn...
Gjæring av lagerøl på 20 grader
Kurt Haugen

Gjærstarter 2.0
Kurt Haugen

Det meste er skrevet om gjærstartere allerede, men plutselig dukket det opp studie som utfordrer det vi visste fra før. Her må vi legge inn en advarsel om høyt nerdenivå. Vanlige gjærstartere fungerer aldeles utmerket, og du skal være litt ekstra interessert for å ha utbytte av denne artikkelen. Det er jo det fine med denne hobbyen. Ølbrygging er i utgangspunktet enkelt, men om man ønsker å steppe opp til det meningsløst avanserte er det også fullt mulig. Crabtree Denne gangen kommer vi ikke utenom dette litt mystiske begrepet. Heldigvis er det ikke så vanskelig å forstå. Ølgjær er det...
Prisen på ølsett vs løse råvarer
Kurt Haugen

Hva koster ølsettene om man kopierer oppskriften – og kjøper malt og humle i løsvekt? Vi sjekket prisene på råvarer til to av våre mest populære ølrett hos de tre store nettbutikkene. Mange som har brygget en stund kjøper malt i 25 kg sekker og kverner selv. Noen gjenbruker praktisk talt all gjæren de trenger – og noen planlegger bryggene sine slik at det blir minimalt med humlesvinn. Det er ingen tvil om at man kan spare endel penger om man klarer å utnytte råvarene på denne måten. Det gir også størst frihet til å komponere egne oppskrifter. Men hva...
Fat, karbonering og servering
Kurt Haugen

De aller fleste som har brygget en stund kommer til et punkt der man blir grundig lei av å tappe øl på flasker – og alt det fører med seg. Da er fat det neste naturlige steget. Bokser er selvsagt også aktuelt, men mange velger nok det som et tillegg til fat, ikke som et alternativ. Ferske fatbrukere er ofte usikre på karboneringsnivå, serveringstrykk og skum ved tapping. La oss se på beste praksis: Du kan fint overføre åpent via en kran eller hevert til fatet. Det er bare å føre en desinfisert silikonslange ned til bunnen av fatet og...