Artikler
Gjærstarter 2.0
Kurt Haugen

Det meste er skrevet om gjærstartere allerede, men plutselig dukket det opp studie som utfordrer det vi visste fra før. Her må vi legge inn en advarsel om høyt nerdenivå. Vanlige gjærstartere fungerer aldeles utmerket, og du skal være litt ekstra interessert for å ha utbytte av denne artikkelen. Det er jo det fine med denne hobbyen. Ølbrygging er i utgangspunktet enkelt, men om man ønsker å steppe opp til det meningsløst avanserte er det også fullt mulig. Crabtree Denne gangen kommer vi ikke utenom dette litt mystiske begrepet. Heldigvis er det ikke så vanskelig å forstå. Ølgjær er det...
Prisen på ølsett vs løse råvarer
Kurt Haugen

Hva koster ølsettene om man kopierer oppskriften – og kjøper malt og humle i løsvekt? Vi sjekket prisene på råvarer til to av våre mest populære ølrett hos de tre store nettbutikkene. Mange som har brygget en stund kjøper malt i 25 kg sekker og kverner selv. Noen gjenbruker praktisk talt all gjæren de trenger – og noen planlegger bryggene sine slik at det blir minimalt med humlesvinn. Det er ingen tvil om at man kan spare endel penger om man klarer å utnytte råvarene på denne måten. Det gir også størst frihet til å komponere egne oppskrifter. Men hva...
Fat, karbonering og servering
Kurt Haugen

De aller fleste som har brygget en stund kommer til et punkt der man blir grundig lei av å tappe øl på flasker – og alt det fører med seg. Da er fat det neste naturlige steget. Bokser er selvsagt også aktuelt, men mange velger nok det som et tillegg til fat, ikke som et alternativ. Ferske fatbrukere er ofte usikre på karboneringsnivå, serveringstrykk og skum ved tapping. La oss se på beste praksis: Du kan fint overføre åpent via en kran eller hevert til fatet. Det er bare å føre en desinfisert silikonslange ned til bunnen av fatet og...
Eraclea pilsmalt – en ny favoritt
Kurt Haugen

Om man ser på aromaegenskapene til ulike Weyermann pilsmalt, er det ett som skiller seg ut. Det italienske pilsnermaltet Eraclea har mye bredere smaksbilde enn maltene som dyrkes nord for Alpene. Det tørre kystklimaet innerst i Adriaterhavet ved Venezia gir mer av alle smaker. I følge Weyermann gir det også meget godt utbytte, det har høy enzymstyrke – og glimrende skumegenskaper. Jeg har testet det i noen batcher, og er så langt meget godt fornøyd med sluttresultatet. Nedenfor finner du en av oppskriftene. MIDDELHAVSPILS En av mine desiderte favoritter blant kontinentale pilsnere er Peroni Nastro Azzurro. Den norske butikkvarianten er...
Hvor mye gjær trenger jeg?
Kurt Haugen

Mange bryggeprogrammer beregner dette for deg, men det kan være greit med en lett tilgjengelig referanse i bryggeriet. Bildene nedenfor er lenker til høyoppløste A4-format, som kan printes ut og evt. lamineres. Tørrgjær Gjær er dyrt, og noen leverandører er litt for påholdne med mengden de sender med i settene sine. Hvis det bare følger med én pakke, er det nesten alltid for lite. Særlig hvis det er én 10 grams pakke fra f.eks. Mangrove Jack. Vi bruker stort sett bare gjær fra kvalitetsleverandørene Lallemand og Fermentis. Nedenfor har vi laget en oversikt over mye gjær som kreves ved ulike...